Home
 
Volg ons op:
Nederlandse versieNieuwsActueel
Actueel
Tournee Joop Keesmaat gestart

De tournee van Joop Keesmaat in het kader van 150 jaar Luigi Pirandello is inmiddels gestart.  

De voorstelling is al succesvol opgevoerd in Deventer en zal de komende tijd te zien zijn in Middelburg (7 april), Rotterdam (11 april), Heemstede (19 april), Nijmegen (17 mei) en Utrecht (15 juni).

VERHALEN

In de voorstelling van acteur Joop Keesmaat staan de verhalen van Pirandello centraal. Ze zijn te vinden in de Novellen voor een jaar (uit de schitterende 16-delige Nederlandse uitgave van Coppens & Frenks). Keesmaat leest een aantal verhalen van Pirandello voor. Hij begeleidt de verhalen met door hemzelf gekozen muziek.

PIRANDELLO

In 2017 zal het 150 jaar geleden zijn dat Luigi Pirandello geboren werd op de plek Kaos. Hij schreef daarover:
«In een juninacht viel ik als een vuurvliegje neer onder een grote eenzame pijnboom en een gebied met Saraceense olijfbomen, aan de rand van een hoogvlakte van een soort blauwe leem, die zich boven de Afrikaanse zee verheft. Je weet toch hoe het met vuurvliegjes is. De nacht schijnt zijn donker voor hen nog te verdiepen, als ze, god weet waarheen vliegend, nu hier dan daar even hun zwakke groene geflakker laten zien. Steeds weer valt er een naar beneden, en dan ziet je hoe het, op de grond,  net nog even opvlamt als van heel ver weg.
Zo ben ik naar beneden gevallen in die juninacht...»
JOOP KEESMAAT
Acteur en verteller Joop Keesmaat (Rotterdam 1943) was onder meer verbonden aan Toneelwerkgroep Proloog, Het Zuidelijk Toneel en het Ro Theater.
Op de radio was hij te horen in de hoorspellen Het Bureau en Bommel.
Op de televisie vertolkte hij de rol van Joop den Uyl in de serie Den Uyl en de affaire Lockheed. Daarnaast was hij onder meer te zien in Unit 13, In therapie, De Prooi en Land van Lubbers.
Keesmaat won de Louis d'Or voor zijn hoofdrol in de voorstelling Hersenschimmen naar het boek van Bernlef en de Beeld en Geluid-award voor zijn rol als Den Uyl.
 

INFORMATIE EN BOEKINGEN

Stichting Luigi Pirandello

T +31 6 53 19 23 77

mail@pirandello-nederland.nl

‹ terug
Actueel
Biografie Luigi Pirandello
Geboren in Agrigento (Sicilië). Schrijver van enkele bundels gedichten, meer dan 200 verhalen, 44 toneelstukken en een aantal essays. In 1934 werd hem de Nobelprijs voor de literatuur toegekend voor met name zijn toneelwerk. Absurdistische stukken als Zes personages op zoek naar een auteur en Hendrik IV, maar ook meer realistische, tragikomische stukken als Limoenen van Sicilië worden heden ten dage nog overal ter wereld gespeeld. Talloos zijn de films die tussen 1918 en heden van en naar zijn werk gemaakt zijn. Een klassieker is nu reeds de film Kaos van de gebroeders Taviani uit 1984. Kaos is ook de plek waar hij werd geboren en waar zijn stoffelijke resten in een urn bewaard worden.